Fredrikstad Private Tannhelsesenter
Copyright 2015 Stray Tannlegesenter

Tannkjøttssykdommer

Tannkjøttsykdommer plager mange, dette kan være både smertefullt, sjenerende og medføre nedsatt tyggefunksjon. Opptil så mange som 1 av 10 nordmenn lever i dag med tannkjøttssykdommen periodontitt.

Gingivitt(betennelse i tannkjøttet) er en foreløper til den mer omfattende tannkjøttssykdommen periodontitt. Gingivitt oppstår gjerne dersom det ikke utføres grundig nok tannstell i området rundt tannkjøttskanten. Tannkjøttslommene vil da bli lett betente og kunne medføre smerter. Et typisk symptom på gingivitt er at tannkjøttet blør lett, eksempelvis ved tannpuss.

Periodontitt utvikler seg over tid og oppstår som følge av at bakteriebelegg (plakk) får befeste seg og føre til infeksjoner I tannkjøttslommen. Over tid vil dette vise seg I at pasienten vil oppleve at støttevevet/benet rundt røttene også blir infisert, og dermed trekke seg ned. Pasienten vil da kunne oppleve at tenne blir løse, mer av tannhalsen blir synlig, og I mange tilfeller vil en karakteristisk lukt som fører til dårlig ånde oppstå.

Følgende tegn kan tyde på begynnende periodontitt:
(Vær oppmerksom på at tannløsningssykdommer ikke alltid gir symptomer.)

  • Lettblødende og ømt tannkjøtt
  • Tennene kjennes løses
  • Tannkjøttet mellom tennene forandres
  • Stadig dårlig ånde
  • Vedvarende hovent tannkjøtt
Hos oss legger tar vi tannkjøttsykdommer på alvor og legger opp et grundig behandlings opplegg for deg. Med mulighet for henvisning til spesialister på tannkjøttssykdommer om det skulle være nødvendig.

En fin tommelfingerregel å ha er: Sunt tannkjøtt blør ikke.